Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η προτελευταία αλήθεια / The Penultimate Truth

Η προτελευταία αλήθεια (The Penultimate Truth) είναι ένα βιβλίο του Philip K. Dick, γραμμένο το 1954. Δεν είναι από τα πιο γνωστά βιβλία του συγγραφέα, και κατά την άποψή μου όχι εντελώς άδικα, αφού σε αντίθεση με άλλα δείγματα του είδους, αυτό μοιάζει παλιό και ξεπερασμένο.

Η ιστορία έχει ως εξής: Στις αρχές του 21ου αιώνα ξέσπασε ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, και οι πολίτες του κόσμου έσπευσαν μαζικά σε υπόγεια καταφύγια – εργοστάσια, όπου προστατευμένοι από τα πυρηνικά κατάλοιπα κατασκευάζουν εδώ και πολλά χρόνια τους μαχητές ρομπότ που πολεμούν στην επιφάνεια. Στην επιφάνεια έμειναν επίσης και οι κυβερνήσεις των κρατών για να κατευθύνουν τον πόλεμο, ενώ ανά διαστήματα στις υπόγειες κοινότητες στέλνεται ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από τον ηγέτη της κάθε παράταξης που ενημερώνει τον κόσμο για την πορεία του πολέμου.

Κάποια στιγμή ο πρόεδρος μιας εξ αυτών των υπόγειων κοινοτήτων αναγκάζεται να ανεβεί κρυφά στην επιφάνεια. Εκεί, αντί να αντιμετωπίσει έναν γρήγορο θάνατο από τις εχθροπραξίες ή την ραδιενέργεια, ανακαλύπτει ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και δέκα χρόνια, και τα ρομπότ που παράγουν τόσο καιρό στην υπόγεια εξορία τους χρησιμοποιούνται από τους διάφορους αξιωματούχους σαν προσωπικοί τους υπηρέτες...

Όπως είπα και προηγουμένως, νομίζω πως η κεντρική ιδέα του βιβλίου φαντάζει πλέον αρκετά παρωχημένη, ενώ δεν βοηθάει και το γεγονός πως ο Dick χρησιμοποιεί πολλά τεχνολογικά ευρήματα στην αφήγηση του, στα οποία έπεσε αρκετά έξω. Πάντως το βιβλίο είναι αρκετά μικρό, κάτω από 200 σελίδες, οπότε όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να το διαβάσει και να σχηματίσει την δική του άποψη αρκετά γρήγορα.

5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου