Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

The Ring of Solomon / Το Δαχτυλίδι του Σολομώντα

Το "Δαχτυλίδι του Σολομώντα", ή αλλιώς "The Ring of Solomon", είναι το τέταρτο βιβλίο της σειράς του Βαρτιμαίου και είναι γραμμένο και αυτό από τον συγγραφέα της αρχικής τριλογίας, τον Jonathan Stroud. Κυκλοφόρησε το 2010, και η υπόθεση του διαδραματίζεται περίπου 3000 χρόνια πριν από τα γεγονότα των τριών πρώτων βιβλίων, στην Ιερουσαλήμ του Βασιλιά Σολομώντα.

Ο Stroud συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό όπως και με τα πρώτα βιβλία. Η αφήγηση γίνεται εκ περιτροπής μέσα από τα μάτια του τζίνι Βαρτιμαίου και της έτερης πρωταγωνίστριας, της Ασμίρα, μιας εκπαιδευμένης δολοφόνου, σε μια ειδική αποστολή.

Το τζίνι βρίσκεται για άλλη μια φορά σε μεγάλα κέφια, με τα δεικτικά του σχόλια να δίνουν και να παίρνουν συνεχώς, ενώ το εγώ του έχει ανέβει σε νέα δυσθεώρητα ύψη. Η πρωταγωνίστρια αντίθετα είναι αρκετά άχρωμη, αν και συμπαθητική, και σίγουρα πολύ πιο αδιάφορη από το Ναθάνιελ, τον συμπρωταγωνιστή του Βαρτιμαίου στα προηγούμενα βιβλία. Στην ιστορία εμφανίζεται επίσης και ένας ακόμη παλιός γνώριμος, το τζίνι Φάκουαρλ, ο παραδοσιακός ανταγωνιστής του Βαρτιμαίου.

Η ιστορία ξεκινά ως εξής: Η Ιερουσαλήμ είναι η πλουσιότερη και σημαντικότερη πόλη της εποχής, επειδή ο Βασιλιάς της, ο διάσημος Σολομών έχει στην κατοχή του ένα μαγικό δαχτυλίδι, με το οποίο μπορεί στην στιγμή να εμφανίσει έναν στρατό από πνεύματα τα οποία θα βρίσκονται στις προσταγές του. Στην αυλή του έχει διάφορους άλλους μάγους, οι οποίοι θεωρητικά είναι υπήκοοί του, αλλά στην πραγματικότητα προσπαθούν να βρουν τρόπο να του πάρουν το δαχτυλίδι. Την εικόνα συμπληρώνουν τα γειτονικά βασίλεια, τα οποία νοιώθουν ότι απειλούνται από την πανίσχυρη Ιερουσαλήμ, αλλά δεν έχουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τον πανίσχυρο Σολομώντα. Τα γρανάζια της ιστορίας αρχίζουν να γυρνούν όταν ο μάγος που έχει στις διαταγές του τον Βαρτιμαίο, κάνει ένα πολύ σοβαρό λάθος...

Πολύ ωραίο και ευχάριστο βιβλίο. Προτείνεται ανεπιφύλακτα, είτε σαν εισαγωγή στη σειρά, ή καλύτερα, σαν συνέχειά της.

8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου